Let op: Vanaf vrijdag 15 december zullen wij geen gebruik meer maken van het Whatsapp nummer. 

Orthopedie

Chirurgie en meer

Diergeneeskundig Centrum Breda beschikt over een orthopedisch chirurg met uitgebreide ervaring. Operaties en behandelingen die vaak worden uitgevoerd zijn onder meer:

  • Gescheurde voorste kruisband
  • Patella luxatie
  • Elleboogdysplasie
  • Schouderaandoeningen
  • Breuken
  • Heupproblemen
  • Overige operaties

Gescheurde voorste kruisband

Een gescheurde voorste kruisband komt helaas heel vaak voor bij onze huisdieren. Ook al is soms een medicinale therapie (in combinatie met rust) mogelijk is het meestal noodzakelijk om een operatie uit te voeren.

Hiervoor zijn er meerdere technieken bedacht die elk hun voor- en nadelen hebben.

Omdat elke patiënt anders is proberen wij altijd de gekozen techniek af te stemmen op de benodigdheden voor de patiënt en de wensen van de eigenaar.

Aangeboden technieken zijn oa.:

  • TTA-Rapid / TPLO

Techniek waarbij de anatomie van het scheenbeen zo wordt veranderd dat de voorste kruisband niet meer nodig is. Een iets vaak iets langere revalidatie maar een zeer goede stabilisatie zorgt voor fantastisch herstel. Deze technieken worden het meest gebruikt en vooral bij jonge of zeer sterke enthousiaste honden.

  • Tight-Rope

Techniek waarbij een zeer sterke band aan de buitenkant van het gewricht wordt geplaatst op een aantal specifieke punten. Het voordeel van deze techniek is de snelle(re) revalidatie dan bv. Bij de TPLO. Maar deze techniek is niet voor alle honden geschikt.

  • Techniek van Flo

Bandtechniek waarbij er een dunnere band buiten het gewricht wordt geplaatst en achter een botje wordt verankerd. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij kleinere honden en katten.

Heeft u vragen over de technieken of wilt u weten welke techniek voor uw dier zou kunnen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Patella luxatie

Deze aandoening is het uit de kom schieten van de knieschijf. Deze aandoening is vaak aangeboren, maar kan ook ontstaan door trauma. Om deze aandoening op te lossen moeten we vaak een uitgebreide operatie uitvoeren van de knieschijf en het onderbeen.

De aandoening bestaat in 4 graden.

  • Graad 0: Er is geen patella luxatie.
  • Graad 1: De knieschijf kan er af maar schiet vanzelf terug. Vaak hinkt de hond of kat regelmatig.
  • Graad 2: De knieschijf schiet er zeer regelmatig af. Hij kan tijdens het wandelen ernaast zitten of op de goede plaats blijven zitten tijdens het wandelen. Deze beweeglijkheid zorgt vaak voor het ontstaan van artrose.
  • Graad 3: De knieschijf zit eigenlijk steeds uit de kom, maar hij kan nog terug.
  • Graad 4: De knieschijf zit permanent uit de kom.

Meestal wordt de graad langzaam erger als de patiënt ouder wordt. Hiermee worden de klachten ook steeds erger. Daarbij ontstaat er vaak artrose. Maar omdat een operatie best wel een zware stap is, opereren we zodra er klachten zijn zoals mank lopen of pijn. Dit is meestal vanaf graad 2.

Heeft u vragen over deze aandoening of de operatie die we hiervoor doen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie is een erfelijke aandoening die afhankelijk van meerdere factoren erger kan worden naarmate de hond ouder wordt. Meestal zien we de problemen ontstaan in het eerste levensjaar (tussen 4-12 maanden).

Elleboogdysplasie bestaat uit een aantal problemen die afzonderlijk of met elkaar kunnen voorkopen.

  • Incongruentie
  • LPC (Losse Processus Coronoideus)
  • LPA (Losse Processus Anconeus)

Na diagnose (meestal door Röntgenfoto’s of een CT-scan) kan besloten worden tot een operatie. Vaak is dit een kijkoperatie (artroscopie), waarbij we in het gewricht kijken en vaak het probleem gelijk kunnen behandelen.

Ook bieden wij de ACP (Arthrex) behandeling aan. Met ACP wordt verrijkt bloedplasma van de hond zelf ingespoten in het gewricht. Om dit plasma te krijgen wordt bloed afgenomen en speciaal behandeld. We gebruiken ACP voor bij ernstige gevallen van artrose.

Heeft u vragen over elleboogdysplasie of wilt u weten wat we voor uw hond kunnen doen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Schouderaandoeningen

Schouderproblemen zoals OCD (jongere leeftijd) of bicepsproblemen (latere leeftijd) komen regelmatig voor bij honden.

Voor deze aandoeningen doen we een kijkoperatie van de schouder. Hierbij kunnen we goed zien wat er aan de hand is en kunnen we het probleem vaak gelijk oplossen

Heeft u vragen over schouder aandoeningen? Of wilt u meer informatie over de arthroscopie? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Breuken

Een ongeluk zit in een klein hoekje en helaas gebeurt het soms dat uw dier een bot breekt. De behandeling die nodig is hangt heel sterk af van het type breuk en de locatie. Maar wij zijn uitgerust om de meeste fracturen te repareren.

Wij bieden onder andere de volgende operatietechnieken aan om breuken te repareren:

  • Osteosynthese dmv. platen, schroeven of pinnen

Hierbij wordt de breuk gefixeerd met speciaal materiaal. Dit wordt vooral gebruikt voor ingewikkelde of instabiele breuken.

  • Spalken

Een speciale op maat gemaakte spalk en gemodelleerde spalk wordt aangebracht rond de breuk waardoor een stabilisatie wordt bekomen. Deze fixatie is vaak minder stabiel dan bij osteosynthese en het kan nodig zijn de spalk een aantal keer te vervangen. Spalken worden uitsluitend gebruikt bij simpele stabiele fracturen.

Fracturen zijn spoedgevallen en enorm pijnlijk. Aarzel dan ook niet om contact op te nemen als u vermoedt dat uw dier een breuk heeft, maar nog beter kunt u ons bellen (076 - 532 83 58), dan proberen wij u en uw ongelukkige vriend/vriendin zo snel mogelijk te helpen.

Heupproblemen

  • Heupluxatie

Vaak kan de heup worden teruggeplaatst maar soms is het verwijderen van de volledige heupkop nodig om een pijnloos leven te hebben.

  • Calvé Legg-Pertes

Een aandoening waarbij er door een verstoorde bloedvoorziening aan de heupkop ernstige letsels aan de heupkop kunnen ontstaan. Deze aandoening is enorm pijnlijk en moet verholpen worden met een operatie.

Heeft u vragen over heupproblemen en de behandelingen hiervan. Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Overige operaties

Onze diensten beperken zich niet enkel tot het bovenstaande. Heeft u vragen? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen. We zullen uw vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Heeft het spoed dan kunt u ons beter bellen (076 - 532 83 58).

Terug naar Onze diensten